Începutul Poveștii

Cha(lle)nging attitudes!

 

Este ceea ce ne propunem noi, profesorii Colegiului Național ”Traian Lalescu” din Reșița. Suntem fericiți să lucrăm la cel mai competitiv colegiu din județ, acolo unde, într-adevăr, ”Performanța face diferența!” Dar, totodată, suntem obligați să ținem pasul cu voi, elevii noștri, să ne adaptăm constant metodele de abordare, să fim deschiși provocărilor, să vă fim alături atunci când aveți nevoie de sprijin. Iată de ce suntem, în permanență, în căutare de răspunsuri pentru întrebările formulate atât de voi, cât și de noi.

Ca atare, anul școlar trecut, 2017-2018, am depus o aplicație în cadrul proiectelor de mobilitate în domeniul educației școlare ”Acțiunea cheie 1” din cadrul programului Erasmus +, prin care am sperat să putem să participăm la cursuri de formare menite să ne ofere o nouă perspectivă asupra interrelaționării cu elevii. Proiectul pe care îl propuneam, ”Crearea unui climat pozitiv de incluziune în școală prin dezvoltarea abilităților sociale”, cu numărul 2018-1-RO01-KA101-048101, a fost desemnat printre câștigătorii de anul acesta, într-o competiție la care au participat 436 de proiecte, și va beneficia de o finanțare de 15.330 de euro.

Ce ne propuneam noi poate părea foarte simplu – 6 cadre didactice se vor deplasa în Bologna, Italia pentru a participa la două cursuri de formare și vor face activități de diseminare la întoarcerea în țară – dar temele abordate în cadrul celor două cursuri sunt ambițioase și sensibile –  dezvoltarea inteligenței emoționale, pe de o parte și combaterea bullying-ului, pe de altă parte.

La o lună de la demararea Proiectului Erasmus + au fost desemnați și profesorii câștigatori ai etapei de selecție care vor participa la mobilitățile din cadrul proiectului. Astfel, în luna februarie, 3 dintre noi:

vom afla cum putem contribui la dezvoltarea inteligenței emoționale a elevilor noștri și care sunt cele mai recente activități de coaching ce se pot desfășura în școli. La finele lunii martie, alți 3 profesori 

vor participa la un curs care abordează o temă tot mai sensibilă și mai des întâlnită în școlile românești – bullyingul. Din păcate, sunt tot mai dese episoadele de bullying prezentate în media, motiv pentru care avem nevoie de o conștientizare a amplorii fenomenului și a felului în care putem spune ”Stop” acestuia.

Acesta este începutul poveștii! Poveste pe care o vom scrie împreună cu voi, profesori și elevi deopotrivă! Fiecare vom avea un rol în această poveste și depinde de fiecare dintre noi dacă povestea va avea un final spectaculos! Te invităm să ne urmărești pașii pe acest site, să te implici în activitățile pe care le vom propune, să ne spui părerea ta, într-un cuvânt, să fii parte din povestea noastra!